sunnuntai 13. syyskuuta 2009

Tailgating & Football game!

Eilen koitti vihdoin se kauan odottamani päivä, jolloin pääsin ensimmäistä kertaa kokemaan tailgating-kulttuurin ja katsomaan amerikkalaista jalkapalloa. Yliopiston joukkueen kotipelit ovat tämän kaupungin mittakaavassa valtaisia tapahtumia, sillä parhaimmillaan stadionilla on katsojia enemmän kuin koko kaupungissa on asukkaita!

Ensimmäiset merkit kotipelistä oli havaittavissa jo aamupäivällä, kun tyhjille parkkipaikoille alkoi ilmestyä autoja. Amerikkalaisilla on tapana kokoontua hyvissä ajoin ennen peliä stadionin parkkipaikalle grillailemaan ja juomaan olutta. Tästä tapahtumasta käytetään nimeä tailgate party. Tailgate tarkoittaa avopakettiauton (=pickup truck) takaluukkua, ja alunperin tailgating onkin kai ollut sitä, että avataan takaluukku, otetaan sieltä eväät esiin ja istuskellaan auton lavalla pelin alkua odotellen. Nykyisin homma on hiukan laajentunut ja autosta (voi olla muukin kuin pickup) kaivetaan esiin ainakin telttakatos, retkituolit, grilli ja kylmälaukku. Touhu on hyvin yhteisöllistä ja sitä voi todellakin kuvata sanoilla "great American pastime".

Opiskelijoiden tailgating ei tapahtunut parkkialueella vaan telttakatoksissa läheisellä nurmikentällä. Myös Intappilla (=International Appalachian), joka järjestää ohjelmaa vaihtareille, oli siellä oma telttansa ja grillausvälineet. Minä olin innokkaana paikalla jo puoli kahdeltatoista, mutta valtaosa muista vaihtareista saapui vasta puoli yhden jälkeen. Siinä sitten syötiin, juotiin (muovipulloista tai tölkeistä, lasipullot kiellettyjä) ja hengailtiin aina puoli kolmeen asti, jolloin laitettiin kamat kasaan ja suunnattiin stadionille.
Tämä kuva on Intappin teltalta. Kuvassa näkyvillä ihmisillä on kaikilla ASU-paidat päällä, siksi väreinä ovat musta ja keltainen (virallinen väri tosin on kulta).

Pääsimme stadionille joskus kolmen maissa eli puoli tuntia ennen pelin alkua. Tuolloin opiskelijoille varatut katsomopaikat olivat jo aivan täynnä ja niinpä suuntasimme stadionin päätyyn nurmikolle istumaan. Sieltäkin onneksi näki pelin aivan mainiosti.
En viitsi ruveta selittämään pelistä kovin yksityiskohtaisesti, koska kovin moni lukijoistani tuskin tuntee edes amerikkalaisen jalkapallon perussääntöjä. Itse olin perehtynyt sääntöihin ennen pelin alkua ja se todellakin kannatti. Yli kolme tuntia kestävän pelin seuraaminen ei nimittäin ole kovin mielenkiintoista, jos ei yhtään ymmärrä pelistä. Erilaisista pelitaktiikoista yms. en minäkään (vielä) kovin paljoa tiedä, mutta nautin silti pelin joka minuutista. Paitsi ehkä siitä viimeisestä, jolloin vastustaja teki tasatilanteessa potkumaalin ja voitti ottelun. :S Joka tapauksessa näin innokkaana penkkiurheilijana olen nyt saanut yhden uuden lajin lajivalikoimaani ja aion ehdottomasti mennä katsomaan Appalachian Mountaineersien seuraaviakin kotipelejä. Jospa sitä ensi vuonna Suomessa jaksaisi jopa valvoa ja katsoa Super Bowlin!

Yläpuolella olevassa kuvassa on Kidd Brewer Stadiumin länsipuolen katsomo. Kuva on otettu ennen pelin alkua, jolloin vasta alimmat, opiskelijoille varatut paikat olivat täynnä. Alempi kuva on sitten pelistä. Meidän joukkue on noi mustat. Go App! :D
Tänään on ollut aika tylsä päivä, koska olen vain tehnyt koulutehtäviä (tosin melko vähäisellä edistyksellä). Päivään tuli kuitenkin jännitystä illalla, kun asuntolan palohälyttimet alkoivat soida. Pelästyin oikeasti, sillä en ole koskaan kuullut yhtä kovaäänisiä palohälyttimiä. Ääni on niin kova, että sisälle ei todellakaan voi jäädä. Vartin ulkona seisoskelun jälkeen saimme onneksi palata sisälle. En tiedä oliko kyse harjoituksesta vai väärästä hälytyksestä. Joka tapauksessa oli helpottavaa tajuta, että missään ei oikeasti palanut.
Ensi viikosta on tulossa rankka, sillä edessä on ensimmäiset kokeet. Lisäksi pitää palauttaa pari pienehköä kirjallista tehtävää ja englannin kurssilla on edessä lyhyen esitelmän pitäminen kahden muun opiskelijan kanssa. Mutta eiköhän se siitä, neljän päivän päästä on taas viikonloppu! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti