tiistai 18. elokuuta 2009

Piiitkä päivä

Perillä ollaan ja nettiyhteyskin toimii, joten kerron teille, miten matkustuspäiväni sujui. :)

Tässä kappaleessa olevan tekstin olen kirjoittanut vihkooni lennolla Tukholmasta Chicagoon:
Tähän asti kaikki on mennyt hyvin, vaikka lentokentillä olikin pientä paniikkia. Helsinki-Vantaalla oli omatoimisesti tehtävän lähtöselvityksen laitteet rikki ja jonot lähtöselvitystiskeille sen mukaiset. Olin kentällä 1,5 tuntia ennen koneen lähtöä ja yhtään ylimääräistä aikaa ei kyllä jäänyt. Vanhempien hyvästeleminenkin kävi niin nopeasti, etten paljoa ehtinyt miettiä. Lopulta ehdin kuitenkin ostaa fazerin sinistä viemiseksi ja suomenkielisen pokkarin (jos vaikka alkaa englanti liikaa ahdistaa), mutta adapterin ostaminen jäi kiireessä tekemättä. Isä antoi tosin jonkinlaisen adapterin mukaan, toivottavasti se toimii! Tukholmassa vaihtoaika oli 45 minuuttia. Suosittelen kyllä hieman pidempää vaihtoaika, passintarkastukseen jonottamisessa ja kävelemisessä portilta toiselle menee yllättävän paljon aikaa. Tällä hetkellä (eli siis lennolla Tukholmasta Chicagoon) fiilikset ovat vähän sekavat: välillä saa pidätellä itkua ja välillä olen yllättävänkin luottavainen siihen, että kaikki menee hyvin. Tämä Atlantin ylittävä lento on kyllä sikäli kiva, että tarjolla on aivan riittävästi viihdykettä, kuten elokuvia ja musiikkia. Pasianssiakin taitaisi pystyä pelaamaan edessäni olevan näytön ruudulla.

Loppumatkalla ei sitten tullukaan kirjoitettua mitään ylös, kun keskityin lähinnä torkkumiseen ja noihin viihdykkeisiin. Voisin kuitenkin kertoa muutamalla sanalla maahantulomuodollisuuksista yms. Chicagossa. Laskeutumisen jälkeen kaikki ohjattiin ikäänkuin laajennettuun passintarkastukseen, jossa virkailijalle piti antaa nähtäväksi passin lisäksi viisumi, DS-2019-lomake (liittyy J-1-viisumiin) sekä lentokoneessa täytetty tullilomake ja I-94-lomake. Kaikki laput tarkastettuaan virkailija niittasi I-94:n alaosan kiinni passiini, jotta kotiin lähtiessäni voin antaa sen heille takaisin ja poistumiseni maasta tulee kirjattua. Lisäksi virkailija otti sormenjäljet ja valokuvan. (Erilaisia vaihtojuttuja varten minusta on muuten otettu jo viisi kuvaa..) Seuraavaksi hain ruumassa olleen laukkuni hihnalta. Luullakseni kaikilla pitää olla matkatavarat mukana tullia varten. Tullissa annoin vain täyttämäni tullilomakkeen virkailijalle, mitään tarkastusta ei siis minun tavaroilleni tehty. Tullin jälkeen matkalaukku annettiin pois uudelleen ruumaan laittamista varten.

Seuraava lentoni lähti eri terminaalista, jonne menin terminaalien väliä kulkevalla junalla. Kannattaa muuten huomioida se, että edelliseltä lentokentältä ostetut juomat täytyy laittaa tullin jälkeen ruumaan menevään laukkuun, koska terminaalien väliselle alueelle on vapaa pääsy kaikilla ja lähtöterminaalissa on edessä uusi turvatarkastus. Edelläni olleet naiset eivät olleet tätä tajunneet ja joutuivat heittämään juomansa roskiin. Turvatarkastuksessa piti ottaa takin lisäksi kengätkin pois! Outoa.. Laskeutumisesta lähtöterminaaliin pääsemiseen kului minulla aikaa ehkä tunnin verran. Suosittelen silti aivan minimissään kahden tunnin vaihtoaikaa USA:an saapuessa, koska jonotusalueiden pituudesta päätellen joskus voi olla kovinkin ruuhkaista..

Lento Chicagosta Charlotteen meni nukkuessa, minkä ansiosta en ollut koko loppuiltana yhtään väsynyt, vaikka päiväni kestikin yhteensä noin 25 tuntia. Minua oltiin vastassa lentokentällä ja pääsin melko nopeasti hotellille. Ennen nukkumaan menoa kävin vielä syömässä kahden amerikkalaisen ja kolmen espanjalaisen kanssa ja hotellihuoneen jaoin yhden meksikolaisen ja kahden hollantilaisen kanssa. Kaikkiaan täällä ASU:ssa on kolmisenkymmentä vaihtaria, jotka tulevat noin 15 maasta. Minä olen ainut suomalainen, mikä on ihan hyvä asia. Jos täällä olisi useampia suomalaisia, jäisin varmaan helposti heidän seuraansa enkä olisi niin paljoa muiden kanssa.

Kello alkaa lähestyä kahtatoista, joten täytyy mennä nukkumaan. Yritän huomenna ehtiä kirjoittamaan tänne ensimmäisistä päivistäni Boonessa. Tiivistetysti voin kuitenkin sanoa, että minulla on ollut todella kiireistä ja mukavaa ja odotan innolla tulevia päiviä.

2 kommenttia:

  1. Kuulostaa monimutkaisilta noi vaihdot ja lipukkeet ja lomakkeet. Hyvä jos ikinä selviin sinne NYCiin joulukuussa.. :D

    VastaaPoista
  2. Etköhän sä selviä. :D Kunhan vaan olet ajoissa kentällä ja pidät kaikki tarvittavat paperit ja tiedot saatavilla.

    VastaaPoista